Zo maak je een goede zoekwoord analyse

Hoe maak je een goede zoekwoord analyse in 8 stappen

Voor een goede SeO strategie wil je een duidelijke focus hebben. De beste manier om dit te doen is door focus te leggen op een aantal zoektermen. Zoektermen zijn de woorden waar gebruikers op zoeken binnen Google. Iedereen heeft een algemeen idee op welke zoektermen hij of zij bij gevonden wil worden. Maar klopt deze gedachte en hoeveel wordt die zoekterm gebruikt? Door het opstellen van een zoekwoord analyse kan je nagaan hoeveel zoekvolume een zoekterm heeft en het kan je helpen bij een goede strategie voor je SeO.

Stap 1 Eigen ideeën

Maak een lijst met zoekwoorden waarvan je zelf denk die relevant zijn. Bedenk hierbij welke producten of diensten je website aanbiedt of hoe je zelf Google zou raadplegen. Deze lijst mag rond de 20 termen lang zijn.

Stap 2 Kijk naar de concurrent en branche

Bekijk de termen die je concurrenten of branche genoten gebruiken. Deze hoef je niet klakkeloos over te nemen maar het kan zijn dat je concurrent verhelderende termen gebruikt. Hierbij is Google uiteraard je beste vriend.

Stap 3 Check je eerste lijst

Via de Keyword Planner van Google kan je de eerste lijst van stap 1 en 2 checken. Hiervoor is een Adwords account nodig om in te loggen. Als je deze nog niet hebt kan je deze gratis aanmaken.

Bij de Keyword planner vul je in:

  • Zoektermen die je bedacht hebt.
  • “Targeting” Welke taal en land je wilt onderzoeken.

Ideeën opvragen.

Hierbij ontvang je een lijst met zoekwoordvolume van jou zoektermen en ideeën van Google gebaseerd op deze lijst.

Stap 4 Breid je lijst verder uit met ideeën van Google

Je kan je eigen lijst aanvullen met de termen die Google opgeeft. Kijk hierbij goed naar relevantie en of deze termen ook echt bij jou bedrijf of website past.

Maak van deze complete lijst een nieuwe zoekopdracht zodat je alle mogelijke termen hierin verwerkt hebben. Uiteraard kan je meerdere zoeklijsten maken per product of onderdeel van je website. Zo kan je een  goede zoekwoord analyse maken voor jou website.

Stap 5 Evalueer de resultaten

Nadat je lijst compleet is ga je evalueren welke zoektermen de juiste zijn. Dit verschilt per website, je wilt niet altijd de termen met de meeste zoekresultaten. Soms is het goed om naar de concurrentie op een zoekterm te kijken en voor lage concurrentie te gaan in plaats van alleen maar volume.goede zoekwoord analyse

Probeer uit deze lijst 3 tot 5 termen te kiezen die echt het beste bij jou website passen, waar wel zoekvolume op is en het liefst normale of lage concurrentie. Op deze termen kan je het beste je eerste successen halen.

 Stap 6 Maak een goede 0-meting

Als je deze 3 tot 5 zoektermen hebt kan je bijna gaan optimaliseren. Eerst wil je weten hoe de resultaten hier nu op zijn. Maak een goede 0-meting op deze zoektermen. Dit kan door diverse tools om te kijken hoe deze termen voor jou website ranken op Google. Via Google Webmaster tools zijn deze gegevens vaak ook vindbaar. Maak hier een goede scan van en vergeet niet de datum te noteren.

Stap 7 Start de optimalisatie.

Start de optimalisatie van de zoektermen op je website. Hiervoor zijn diverse methodes en mogelijkheden. Maar de basis is altijd uw eigen website of blog.

Stap 8 Monitor en evalueer.

Hou maandelijks bij wat de resultaten zijn en of er verbetering is. Check maandelijks of de zoekwoord positie stijgt maar belangrijker: of de bezoekers en de klanten toenemen.

Hulp nodig?

Vind u het lastig om hiermee te beginnen of lukt het niet helemaal zoals u wilt? Ik kan het voor u een stuk makkelijk maker. Wij maken zoekwoord analyses voor u of helpen u met vragen. Neem Contact op en we helpen u op weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *